Fotostudio Smit aan de Ambachtstraat heeft in november 2017 het predikaat Hofleverancier toegekend gekregen. Gedeputeerde Eddie van Hijum nam als plaatsvervangend Commissaris der Koning de honneurs waar om namens Koning Willem Alexander het predikaat te overhandigen, tijdens een receptie vanwege het 125-jarig bestaan van Foto Smit.

Daarmee was het nog niet gedaan, want burgemeester Arjen Gerritsen kwam namens de gemeente Almelo de Stadspenning overhandigen aan Willem Smit (81) de vader van de huidige directeur Guido Smit. Willem Smit realiseerde als derde generatie van het familiebedrijf de verbreding van de fotostudio van portretfotografie tot reclamefotografie voor tal van bedrijven. Genoemd in deze o.a. bedrijven als Wehkamp, Livera, Arly, Foodconnect, Vivera, Ter Stal, Madison en Totaal Bed.

Fameus
Daarbij wordt de portretfotografie niet vergeten, want daarmee begon het in 1892 toen Hendrikus Arnoldus Smit begon als fotograaf en portrettekenaar voor het retoucheren van de glasplaat dat toen nog als negatief werd benut. De tweede generatie Albertus Smit studeerde het vak in München. Naast de gave iedereen op zijn gemak te stellen tijdens een fotosessie, werd hij in München ook een specialist op het gebied van het ontwikkelen van foto’s in de Doka (donkere kamer). Foto’s die hij vroeger nam en afdrukte, zijn anno 2017 als waren ze net afgedrukt. Het maakte Foto Smit fameus in de verre regio. Willem Smit, de derde generatie, maakte het bedrijf aan toen nog de Bornerbroeksestraat groter en voerde de kleurenfotografie in. Hij studeerde fotografie in Den Haag en kreeg al eens een prijs uit handen van Prins Bernhard. Ook het ontwikkelen en afdrukken van kleurenfoto’s werd in eigen beheer gedaan, ook nog nadat men in 2001 met de studio was verhuisd naar de Ambachtstraat.

De huidige directeur Guido Smit studeerde het vak in Haarlem. In 1994 stapte hij in het bedrijf. Guido is van de digitale fotografie. Hij was de eerste in Nederland die fotografeerde met een digitale achterwand. De reclamefotografie nam daardoor een grote vlucht, want ook het grootformaat wordt in eigen studio geprint.

‘Fantastisch om te doen. Van visagiste tot kapster, en styliste tot topmodellen, alles halen we in huis om onze opdrachtgevers topkwaliteit te leveren,’ zegt Guido daarover maar met de aantekening dat hij nog steeds veel plezier beleeft met het maken van familiefoto’s.

(Bron: Almeloos Weekblad)