Hendrikus Arnoldus Smit

In 1892 vestigde H.A. Smit zich aan de Bornerbroeksche Straat 46 te Almelo als fotograaf en portrettekenaar. Dit was het tijdperk waarbij mensen die geportretteerd wilden worden zo’n 2 minuten stil moesten zitten. Een tijd ook dat dit financieel voor menigeen niet weggelegd was. Nadat het glasnegatief ontwikkeld was werd er in de donkere kamer een foto-afdruk gemaakt op zelf geprepareerd fotografisch barietpapier. Om tot een perfect eindresultaat te komen na het ontwikkelen van de foto werd met behulp van potloden, radeermesjes, penselen en verf de foto verder aangescherpt en werden haar en complete torso’s bijgetekend. Het uiteindelijke eindproduct werd voorzien van passe-partout en lijst uit eigen lijstenmakerij. Na een aantal jaren had H.A. Smit naam gemaakt en de klandizie breidde zich steeds verder uit. Hij werkte niet langer uitsluitend voor de Almeloërs maar vanuit heel Twente kwamen de mensen naar de Bornerbroekschestraat.

Albertus Smit

Nadat A. Smit (Albertus) zijn studie in München succesvol had afgerond kwam hij in 1924 zijn vader assisteren. In 1937 nam Albertus de zaak over. In die tijd ontwikkelde de fotografie zich en werd daardoor toegankelijker voor steeds meer mensen. Personeel werd aangenomen om in de verschillende doka’s te werken en oma Nel hielp de klanten in de winkel. Bruidsparen en families van Enschede tot Hardenberg kwamen naar Almelo. Soms stonden er wel 15 koetsjes in de straat en was het een ware bruidsshow in het atelier. De kwaliteit zat hem niet uitsluitend in het perfecte portret maar ook zeker in de doorontwikkelde kunst van de donkere kamer. Mijn opa Albertus ververste iedere nacht 3 tot 4 keer het spoelwater waarin de foto’s lagen. Dit deed hij om er voor te zorgen dat alle chemie ook daadwerkelijk uit het papier gespoeld was. Veel van zijn foto’s worden tot op de dag van vandaag bij ons aangeboden voor een reproductie. Wat dan opvalt is dat zijn foto’s niet of nauwelijks verkleurd zijn. Pure kwaliteit!

Willem Arnold Smit

In 1956 na het afronden van zijn studie aan de Haagse Fotovakschool kwam Willem naast zijn vader als vakman in de zaak. De jaren 60, 70 & 80 waren de hoogtijdagen voor de portret- en bruidsfotografie . In die tijd werden er jaarlijks zo’n 250 bruidsreportages afgeleverd en stonden de mensen op zaterdag in de rij voor een portretopname. Het bovenliggende woonhuis werd omgebouwd tot werkruimte en diverse doka’s. Later werden Bornerbroeksestraat 48 & 50 aangekocht en breidden de werkruimtes zich nog verder uit.

In 1990 werd het perceel aan de Ambachtstraat aangekocht en bouwde Willem de huidige studio. Het bedrijf werd opgesplitst in een winkel in de stad voor de particulier en een studio op het industrieterrein voor de bedrijfsmarkt. In het pand werden speciale chemiekelders aangelegd voor de aan- en afvoer van ontwikkelaar en fixeer voor de verschillende ontwikkelmachines. Want ook in die tijd werden alle films en foto’s zelf ontwikkeld en afgedrukt. De snelheid van produceren met daarbij de perfecte kwaliteit was een groot succes. Hele beursstands werden ingericht met foto’s van Fotostudio Smit. Want niet alleen kleinere afdrukken werden er gemaakt maar zelfs vergrotingen tot 6 meter breed. In die tijd echt bijzonder.

Heden

In 1994 rondde ik, A.G. Smit (Albertus Guido) mijn studie af aan de Academy voor Fotografie in Haarlem. Een opleiding veelal gericht op de reclamefotografie. Na een 2-tal stages in Amsterdam en Utrecht kwam ik het team in Almelo versterken. Het begin van het digitale tijdperk diende zich aan. De computer nam de bewerking van foto’s digitaal over en de aloude airbrush werd bedankt voor bewezen diensten. Niet veel later werden de negatieven gescand en ook per computer belicht op fotopapier. De medewerkers uit de donkere kamers kregen zo veel meer daglicht te zien dan voorheen. In 1996 kochten we de eerste digitale camera achterwand van Sinar, uiteraard gezien op de Photokina. Dit was een primeur voor Nederland. Niet te vergelijken met de camera’s van nu. Hier werd echt vakkennis gevraagd voor het gehele proces. Van fotografie tot aan het drukwerk. Het digitale “balletje” rolde verder en in 2001 was het gehele bedrijf digitaal en vrij van chemie. De fotobelichters en de ontwikkelmachines werden ingeruild voor groot formaat printers en computers. Donkere kamers werden opgeheven. In 2001 nam ik officieel het bedrijf over van mijn vader. Na een grote verbouwing van ons pand aan de Ambachtstraat werden de twee vestigingen weer samengevoegd en kwam er na 109 jaar een einde aan de fotografische activiteiten aan de Bornerbroeksestraat 46. Het digitale tijdperk heeft er voor gezorgd dat we ons nog meer dan voorheen moesten gaan specialiseren. Hiervoor heb je een team van gespecialiseerde medewerkers nodig. Het oude copyright van een foto, daar geloof ik dan ook niet meer in. Kappers, visagisten, stylisten, modellen, reclamebureaus en klanten. Allemaal voegen ze iets toe aan het eindresultaat en ben je dus in staat om op niveau te werken. Geweldig!

Een van mijn specialisaties is het fotograferen van kinderen voor diverse reclamecampagnes. Het omgaan met kinderen in de set met als eindresultaat foto’s waarbij kinderen spontaan en met een twinkeling in hun ogen worden vastgelegd heb ik echt van mijn opa en vader geleerd. Zo hebben deze “Smit” portretten veelal een ander doel dan voorheen maar worden ze nog altijd met dezelfde bezieling gemaakt.

Guido Smit